Historie zámku

Letecká mapa Újezd nade Mží

Újezd nade Mží z ptačí perspektivy

Újezdská tvrz

Zámecký statek Újezd nade Mží je dominantou stejnojmenné vesničky ležící asi 15 km západně od Plzně. Samotné panské sídlo je obklopené rozlehlým hospodářským dvorem a zámeckým parkem, který je teď nově přístupný veřejnosti.

První zmínky o tzv. Touškovském Újezdu pochází z roku 1 115. V příštích letech (nebo spíš stoletích) ale kronikáři buď zaháleli, nebo se jejich díla nedochovala; další spolehlivé písemné prameny zmiňují až přelom 14. a 15. století. Tehdy byl újezdský zámek pouhou tvrzí obklopenou poplužním dvorem, šlo o malé hospodářství ne příliš významného šlechtice.

Prosperující hospodářství

V té době byl Újezd součástí větších majetkových celků, přibližně od roku 1 600 pak docházelo k jeho postupnému osamostatňování. Majitelé se pečlivě starali o rozvoj podnikání a k hospodářství připojili i pivovar se sladovnou, rozlehlé pozemky a polnosti, část řeky, tři rybníky, lesy a mlýn. Některé mladší prameny přihazují navrch ještě krčmu, kamenolom a chmelnici.

Původní tvrz byla po stavovském povstání zkonfiskována jednomu z účastníků. V roce 1623 uzavřel nový majitel při koupi statku smlouvu s jezuitským řádem a přislíbil mu zaplatit 9437 kop míšenských grošů. Pravidelnou splátku musel odvádět z výtěžku statku on i každý další majitel až do úplného uhrazení dluhu.

Nedlouho poté tvrz vyhořela a na jejím místě byl postaven barokní zámeček.

Historická mapa Újezda nade Mží

Historická mapa Újezda z roku 1838

Klasicistní zámek Újezd nade Mží

Konečná podoba klasicistního zámku

Klasicistní zámek

Od poloviny 18. století tvořil zámecký statek hlavní (a často i jedinou) část majetku jeho vlastníků. Hospodářství bylo v té době zadlužené, což je oproti dřívější prosperitě nepříjemný, ale (vzhledem ke smlouvě s jezuity) pochopitelný zvrat. Koncem 18. století se podařilo zámek ze dluhů vysvobodit, a dokonce se kolem roku 1817 dočkal přestavby do klasicistního slohu.

Další úpravy a rekonstrukce statek čekaly koncem 19. století, dochovaly se dokonce konkrétní stavební plány. Přestože v dalším století statek sloužil různým organizacím i účelům, jeho podoba se od té doby výrazně nezměnila.

SOUČASNOST

Zámecký statek je teď domovem široké rodiny manželů Jana a Jaroslavy Slepičkových. Bydlí tu jejich dvě dcery, které se starají o provoz areálu a akce pro veřejnost. Do dění se už aktivně zapojila i třetí generace – Matěj Bouzek, syn Jany Bouzkové (rozené Slepičkové). Budoucnost rodinného projektu je tedy zajištěna i do dalších let.

Statek se svými sýpkami a hospodářským zázemím zároveň slouží jako centrum ekologického zemědělství. Na polích v okolí Slepičkovi pěstují pšenici, oves, tritikále a další obiloviny bez použití jakékoli chemie, hnojí i bojují s plevelem pouze přírodní cestou.

Ekologický chov skotu
Muzeum zemedělství

Louky v blízkosti zámku jsou využívané k chovu masných plemen skotu. Po cestě k nám tak můžete vidět volně se popásající stáda býků nebo krav s telátky. Zvířata mají volný výběh po celý rok a pochutnávají si na čistě přírodních krmivech.

Do budoucna Slepičkovi plánují opravit a zpřístupnit veřejnosti celý zámecký areál. Rádi by v prostorách zámeckého statku vybudovali muzeum zemědělství, které bude stát za výlet i ze vzdálenějších částí republiky. A samozřejmě chtějí také udržet a vylepšovat stávající programy pro děti.

Přehled doložených majitelů

1242
Jindřich z Újezda

1248
bratři Pertoša a Protiva z Újezda

1360
Heřman z Hrádku (vlastnil vesnici i hrad Buben)

1368
Jiřink Hlub či Chlup

1402
Jaroslav z Plevného Újezda

1603
Oldřich z Říčan

1615
Kryštof Pavel z Říčan (syn Oldřicha)

1617
Jošt Adam ze Schirndingu (účastník stavovského povstání, majetek zkonfiskován)

1623
Severýn Táhlo z Horštejna

1640
Alžběta Kateřina (Severýnova dcera) provdaná za Jana Jindřicha z Bedenbergu

1650
Theofil Kleo z Roudné (císařský rada a primátor města Plzně)

1666–1672
spory mezi Theofilovými potomky o dědictví

1673
Marie Steinbachová, poté její syn František Julius

1708
Anna Magdalena Multzová rozená Steinbachová (Františkova příbuzná), další majitel její syn Karel Maxmilián Steinbach ze Steinbachu

1723
František Karel von Schönau, poté jeho syn Jan Kryštof von Schönau

1754
František Josef Kölsch

1760
Jan Karel Soyer

1767
Rozina (vdova po Janovi), zadlužený majetek prodala

1767
Judita von Galdler

1784
Josef Albrecht (bývalý královský pošmistr v Plzni), zbavil statek dluhů

1790
Karel ze Schirndingu

1815
Marie Josefa (vdova po Karlovi), následně prvorozený syn František

1818
Václav (Karlův druhorozený syn)

1849
Marie Soukupová von Dobenek

1859
manželé František a Johanna Pfeiferovi

1900
Franz, Viktor, Robert, Johanna a Roza Pfeifrovi (děti předchozích majitelů)

1906
manželé Franz a Berta Pfeifrovi (po rozdělení majetku)

1907
manželé Josef a Jenny Munchovi (pozemková reforma mezi lety 1923–1927)

1938
Německá osidlovací společnost (podléhala Protektorátu Čechy a Morava)

1945
manželé Josef a Jenny Munchovi (majetek krátce navrácen)

1949
státní statek Úlice (zámek Újezd zestátněn)

1993
manželé Jan a Jaroslava Slepičkovi